Neurofibromatoza sau boala petelor “café-o-lait”

Neurofibromatozele sunt un grup de tulburări genetice care determină formarea tumorilor pe țesutul nervos. Aceste tumori se pot dezvolta oriunde în sistemul nervos, inclusiv pe creier, măduva spinării și nervi. 

Există trei tipuri de neurofibromatoză:

- neurofibromatoza 1 (NF1)

- neurofibromatoza 2 (NF2)

- schwannomatoza. 

Neurofibroamele sunt tumori benigne (necanceroase) care cresc pe nervii din corp. Majoritatea neurofibroamelor apar în asociere cu o tulburare genetică. Neurofibroamele solitare pot apărea și la persoanele sănătoase; acestea se numesc neurofibroame sporadice.

Cauze neurofibromatoză

NF1 este o tulburare rară care afectează bărbații și femeile în număr egal. NF1 afectează în mod egal toate rasele și grupurile etnice și se estimează că apare la 1 din 2.500 până la 3.000 de nașteri. Se estimează că până la 1 din 3.000 de persoane au o mutație NF1. Aproximativ 50% dintre persoanele afectate de NF1 nu au antecedente familiale ale afecțiunii, ci o mutație de novo (nouă) în gena NF1. Cu toate acestea, copiii oricărei persoane cu NF1 prezintă un risc mai mare de a moșteni afecțiunea.

Fiziopatologie

Neurofibromatoza de tip I este cauzată de o mutație pe cromozomul 17 care codifică o proteină citoplasmatică, cunoscută sub numele de neurofibromină.  Această proteină este un supresor tumoral și, prin urmare, servește ca un regulator de semnal al proliferării și diferențierii celulare. O disfuncție sau lipsa neurofibrominei poate afecta reglarea și poate provoca proliferarea necontrolată a celulelor, ducând la tumorile (neurofibroamele) care caracterizează NF1. 

Neurofibroamele constau din celule Schwann, fibroblaste, celule perineuronale, mastocite și axoni încorporați într-o matrice extracelulară. 

O altă funcție a neurofibrominei este legarea de microtubuli care joacă un rol în eliberarea adenilil ciclazei și a activității sale.  Adenilil ciclaza joacă un rol esențial în cunoaștere. Rolul neurofibrominei în activitatea adenilil ciclazei explică de ce pacienții cu NF suferă de tulburări cognitive. 

Neurofibromatoza de tip II este cauzată de o mutație a cromozomului 22. Mutația cade asupra genei supresoare tumorale NF2. Gena codifică în mod normal o proteină citoplasmatică cunoscută sub numele de merlin. Funcția normală a merlinului este de a regla activitatea multiplilor factori de creștere, copia mutantă a genei duce la pierderea funcției merlinului  Pierderea funcției duce la creșterea activității factorilor de creștere reglementați în mod normal de merlin, ducând la formarea tumorilor asociate cu NF2. 

Schwannomatoza este cauzată de o mutație a genei SMARCB1.  Această genă este localizată în apropierea genei supresoare tumorale NF2, ceea ce duce la gândul că schwannomatoza și NF2 au fost aceeași afecțiune. Cele două condiții prezintă mutații diferite, pe două gene diferite. Funcția normală a genei SMARCB1 este de a codifica o proteină numită SMARCB1 care face parte dintr-un complex proteic mai mare a cărui funcție nu este complet înțeleasă. Complexul, inclusiv SMARCB1, joacă un rol în suprimarea tumorii. Mutația genei SMARCB1 determină o pierdere a funcției în general, ducând la formarea tumorilor care indică schwannomatoza. 

Semne si simptome neurofibromatoză

Leziunile de la nivelul pielii sunt primele semne care avertizează despre prezența bolii și pot fi prezente încă de la naștere sau pot deveni vizibile după mai mulți ani.  Neurofibroamele sunt tumori, în general necanceroase, care cresc pe terminațiile nervoase de la nivelul  pielii și, uneori, mai adânc pe traiectele nervoase din interiorul corpului. Arată ca niște pete în culoarea cafelei cu lapte și se simt reliefate sub piele. 

În timp, se pot dezvolta din ce în ce mai mai multe leziuni și, de asmenea, cele apărute, pot crește în dimensiuni. Neurofibroamele pot fi moi, ferme și rotunde. Deși unele neurofibroame cutanate apar în copilărie, majoritatea încep să apară în timpul adolescenței. Însă, de cele mai multe ori, leziunile asemănatoare petelor de “cafea cu lapte” apar de obicei la vârsta de 3 până la 5 ani. 

Neurofibromatoza de tip 1 la începutul vieții poate provoca probleme de învățare și comportament - aproximativ 60% dintre copiii care au NF1 au dificultăți ușoare la școală. 

Semnele pe care le poate avea pacientul sunt următoarele: 

-    Șase sau mai multe pete dermatologice de culoare maro deschis („pete café au lait”)
-    Cel puțin două neurofibroame
-    Cel puțin două creșteri pe irisul ochiului
-    Creșterea anormală a coloanei vertebrale (scolioză)

Persoanele cu neurofibromatoză de tip 2 pot prezenta același tip de simptome cutanate ca tipul 1, dar nu neapărat în fiecare caz. 

Simptomul cel mai caracteristic NF2 este pierderea auzului. Pierderea auzului apare din cauza presiunii tumorilor asupra nervului acustic. Aceeași presiune poate provoca dureri de cap, amețeli și greață.

Principalul simptom al schwannomatozei este durerea localizată. Această durere se datorează țesuturilor și nervilor care suferă o presiune mai mare din cauza tumorilor din apropiere. 

Tratament și gestionarea bolii

Neurofibromatoza poate fi tratată și gestionată, dar nu există nici un tratament curativ. Neurofibromatoza este o tulburare genetică care duce adesea la formarea de tumori în tot sistemul nervos, inclusiv creier, măduva spinării și nervi.

Diagnostic

Se realizează prin examinarea fizică de către un medic familiarizat cu tulburarea, de obicei medicul de familie sau dermatolog. Medicii pot folosi lămpi speciale pentru a examina pielea și neurofibroame. 

Medicii se pot baza, de asemenea, pe imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), raze X, tomografie computerizată (scanare CT) și teste de sânge pentru a detecta defectele genei NF1.

Neurofibromatozele fac parte din sindroamele neurocutanate (facomatoze).  Diagnosticul neurofibromatozei se face prin următoarele mijloace: 

-    Radiografie
-    RMN sau CT
-    EEG
-    Examinarea lămpii cu fante
-    Testarea genetică
-    Histologie

Semne și simptome suplimentare ale NF1 includ:

Boala Von Recklinghausen, care este denumită și neurofibromatoză-1 (NF-1), este o afecțiune genetică care se manifestă cu hamartomuri neuronale în diferite locații. NF-1 este o afectiune genetica autozomală și poate induce modificări fizice care afectează oasele, pielea și sistemul nervos. Neurofibromatoza de tip 1 este o tulburare neurocutanată dominantă autosomală în care a fost raportată anterior coexistența cu tiroidita autoimună și tumorile glandei tiroide.

Pe lângă simptomele generale enumerate anterior, NF1 mai poate genera:

-    Statura mică și circumferința capului mai mare decât cea normal
-    Copiii cu NF1 sunt de obicei mai scunzi decât media și au capete mai mari.
-    Complicații cardiovasculare, cum ar fi defecte cardiace congenitale, hipertensiune arterială (hipertensiune arterială) și vasele de sânge constrânse, blocate sau deteriorate.
-    Abilități vizuo-spațiale slabe și performanțe slabe la testele de realizare academică, inclusiv cele care măsoară abilitățile de citire și matematică.
-    Problemele comportamentale, cum ar fi tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitatea (ADHD) și provocările cu abilități sociale, sunt frecvent observate la copiii cu NF1.
-    Alte probleme neurologice. Deși frecvente la toate persoanele, durerile de cap, durerea și convulsiile apar mai des la persoanele cu NF1.
-    Tumori care pot deveni canceroase. Se estimează că 10% din neurofibroamele plexiforme pot deveni maligne, necesitând untratament agresiv. Nu se știe dacă neurofibroamele cutanate devin maligne.
-    Gliomul malign este un tip de tumoare care poate apărea (deși rar) la adulții cu NF1.
-    Alte tumori maligne. Femeile adulte tinere cu NF1 prezintă un risc mai mare de apariție a cancerului de sân înainte de vârsta de 50 de ani decât alte femei.
-    Alte tumori. Există un risc crescut de tumori stromale gastrointestinale (GIST) și tumori neuroendocrine, cum ar fi feocromocitomul. Există, de asemenea, o incidență crescută a tumorilor nervoase benigne numite tumori glomus.
-    Scolioza. Curbura coloanei vertebrale poate fi mai frecventă și mai agresivă la persoanele cu NF1.

Tratamente pentru NF1

NF1 nu poate fi vindecat, dar tratamentele pot ajuta la gestionarea semnelor și simptomelor, iar multe persoane cu NF1 nu vor necesita niciun tratament prelungit. 

Pacientul cu NF1 trebuie evaluat periodic de către un specialist NF1, chiar dacă nu prezintă simptome, pentru a evalua semnele sau simptomele care pot indica necesitatea tratamentului și pentru a asigura siguranța că tratamentul nu este necesar.

În aprilie 2020, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat Selumetinib (Koselugo) ca tratament pentru copii cu vârsta de 2 ani și peste cu neurofibromatoză de tip 1. Medicamentul ajută la oprirea creșterii celulelor tumorale.

Chirurgia poate fi utilizată pentru îndepărtarea tumorilor care dezvoltă simptome sau ridica suspiciuni pentru cancer, precum și pentru tumorile care cauzează desfigurări semnificative. Există multe opțiuni chirurgicale pentru multe dintre manifestările NF1, dar nu există un acord general în rândul medicilor cu privire la momentul în care ar trebui efectuată intervenția chirurgicală sau care opțiune chirurgicală este cea mai bună. Unele malformații osoase, cum ar fi scolioza, pot fi corectate chirurgical sau prin stabilizarea coloanei vertebrale.

Unele malformații care afectează vasele de sânge pot fi abordate cu succes prin proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale.

Chimioterapia poate fi utilizată pentru a trata calea optică sau alte glioame ale creierului. Medicamentul selumetinib (Koselugo®) a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a trata copiii cu vârsta peste doi ani care au neurofibroame plexiforme simptomatice, dar inoperabile. Regimurile de chimioterapie sunt, de asemenea, o parte esențială a tratamentului cancerelor care pot apărea în cadrul NF1, inclusiv a tumorii maligne a tecii nervului periferic (MPNST) și a cancerului de sân.

Tratamentele pentru alte afecțiuni asociate cu NF1 vizează controlul sau ameliorarea simptomelor. Durerile de cap și convulsiile sunt tratate cu medicamente. 

Deoarece copiii cu NF1 prezintă un risc mai mare decât media pentru o varietate de dizabilități de învățare, ADHD, întârzieri motorii și autism, aceștia ar trebui evaluați de o echipă de îngrijire cu cunoștințe în NF1 și pot fi sfătuiți să aibă evaluări neuropsihologice formale pentru a ajuta la crearea individualizată. planuri educaționale pentru școală.

Ce este NF2?

Neurofibromatoza 2 (NF2) este mai puțin frecventă decât NF1. Aproximativ 50% din persoanele afectate moștenesc gena anormală (familială); la alții, starea este cauzată de o mutație genetică spontană în gena NF2. Fiecare copil al unui părinte afectat are 50% riscuri  să moștenească gena NF2 anormală.

Semnele și simptomele NF2 rezultă din dezvoltarea de:

Tumori benigne, cu creștere lentă, care afectează nervii cranieni, spinali și periferici, precum și acoperirea creierului și a măduvei spinării (meningele).

Schwannomele

Acetsea sunt tumori formate din celule Schwann - celulele care produc mielina care acoperă și protejează nervii periferici din tot corpul. Acestea apar adesea pe cel de-al optulea nerv cranian, care are două ramuri: ramura acustică poartă semnalele auditive către creier, iar ramura vestibulară poartă semnale pentru simțul poziției și echilibrului. Schwanomii vestibulari (numiți istoric și neuromi acustici) sunt cea mai recunoscută formă de schwannom la persoanele cu NF2, dar schwanomii pot implica oricare dintre nervii cranieni sau periferici la cineva cu NF2. Schwannomele pot apărea, de asemenea, în piele sau ca umflături sub piele sau pe suprafața pielii. Majoritatea tumorilor sunt benigne, deși, foarte rar, pot deveni maligne.

Îndepărtarea chirurgicală a tumorilor este o opțiune; cu toate acestea, riscurile implicate ar trebui evaluate mai întâi.  În ceea ce privește OPG (glioamele căii optice), tratamentul preferat este chimioterapia. 

Dacă nu există complicații, speranța de viață a persoanelor cu NF2 este aproape normală. Cu educația potrivită, persoanele cu NF2 pot trăi o viață normală. Deși afectarea mentală este în general ușoară, NF1 este o cauză cunoscută a tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Translating current basic research into future therapies for neurofibromatosis type 1, Jean-Philippe Brosseau
2. Pharmacological Approaches in Neurofibromatosis Type 1-Associated Nervous System Tumors, Omar Rabab’h Abeer Gharaibeh, Ali Al-Ramadan, Manar Ismail, 2021


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0